Λίγο έξω από τη Μύρινα (την πρωτεύουσα του νησιού) και πολύ κοντά στο χωρίο του Θάνους, στο λόφο Κάκκαβος βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Κακαβιώτισσας πολύ γνωστή για την ιδιαιτερότητα της, αφού πρόκειται για ένα ξωκκλήσι στην καρδία των βράχων και μάλιστα χωρίς σκεπή.
Για να φτάσετε στην Παναγία λίγο μετά το χωριό Θάνος θα ακολουθήσετε το μονοπάτι και τις αντίστοιχες πινακίδες και σε περίπου 40 λεπτά θα φτάσετε στο ξέφωτο του λόφου όπου θα δείτε το ασπρισμένο ξωκκλήσι που θυμίζει αμέσως νησί ακόμα και αν είναι στην καρδιά του λόφου. Ιδανική ώρα επίσκεψης αν ρωτήσετε και κάποιον ντόπιο είναι σίγουρα νωρίς το πρωί αφού χρειάζεται λίγη πεζοπορία για να το εξερευνήσετε ή κατά το σούρουπο. Ωστόσο δεν πρόκειται για κάποια ιδιαιτέρως δύσβατη διαδρομή, κάθε άλλο, μπορείτε να πάρετε μαζί και τα παιδιά σας που σίγουρα θα απολαύσουν τη διαδρομή αλλά και την απίστευτη θέα που θα ανταμείψει μικρούς και μεγάλους λάτρεις της πεζοπορίας.
Λίγο πιο νότια της Λήμνου κοντά στο χωριό Καμίνια βρίσκεται η Πολιόχνη. Ένας ακόμα σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος, αφού όπως έχει λεχθεί πρόκειται για την αρχαιότερη ευρωπαϊκή πόληαπό τη νεολιθική εποχή έως και το 1.600 π.Χ.
Ίσως το πιο σπουδαίο εύρημα είναι το βουλευτήριο που ανευρέθη στις ανασκαφές περί τα 1930, η αρχαιότερη δομή δημοκρατίας που φαίνεται να υπήρξε στον αρχαίο κόσμο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η σημασία της Πολιόχνης ήταν τέτοια, ισάξια με αυτή της Τροίας ενώ επίσης είναι πολύ σημαντική για όλο το Αιγαίο. Ευρήματα από την αρχαία πόλη της Πολιόχνης εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης υπάρχει ένα μικρό μουσείο στο οποίο θα βρείτε εκτενέστερες πληροφορίες για τα ευρήματα αλλά και μια μακέτα που ¨δίνει¨ την πλήρη εικόνα του οικισμού. Μία ακόμα ιδιαιτερότητα της Πολιόχνης είναι πως χτίστηκε διαδοχικά σε επτά διαφορετικές φάσεις οι οποίες έχουν χρωματιστή σήμανση σε ζώνες όπως θα παρατηρήσετε στον αρχαιολογικό χώρο. Αν είστε λοιπόν φίλοι του αρχαιολογικού πλούτου, της ιστορίας και της έρευνας τότε ναι η Λήμνος είναι κατάλληλη και για εσάς αφού κρύβει πολλούς μικρούς και μεγάλους θησαυρούς.
Βορειοανατολικά του νησιού βρίσκεται ίσως ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νησιού, αυτό του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού των Καβειρίων όπου τελούνταν τα ιερά μυστήρια των Καβείρων στην αρχαιότητα αλλά και η σπηλιά του Φιλοκτήτη κάτω από το ιερό στα βράχια που συναντούν τη θάλασσα.
Το νησί έχει ιδιαίτερα πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, οπότε αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάθε ηλικία μιας που τί καλύτερο από τη βιωματική εκμάθηση της ιστορίας κάθε τόπου. Από τα διασωθέντα ερείπια του μεγάλου τείχους του ιερού και το κεντρικό πλάτωμα που κυριαρχεί στο χώρο μπορεί κανείς φτάνοντας εκεί να κλείσει τα μάτια του, να νιώσει την ενέργεια και να ¨ζωντανέψει¨ μπροστά του ο τρόπος τέλεσης των απόκρυφων τελετών. Βαδίζοντας στο απόκρημνο μονοπάτι, φτάνει κανείς από την πάνω πλευρά στη σπηλιά του Φιλοκτήτη, που όπως μας διδάσκει ο μύθος έμεινε εκεί πληγωμένος από το δάγκωμα του φιδιού όταν τον πέταξαν οι Αχαιοί πηγαίνοντας στην Τροία για δέκα ολόκληρα χρόνια όπου κατάφερε να γιατρευτεί με τη βοήθεια της Λημνίας Γης. Μην σας αποθαρρύνει το μικρό άνοιγμα της σπηλιάς από το να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία να απολαύσετε ένα μπάνιο σ΄ αυτή τη μοναδική τοποθεσία της κρυφής μικρής παραλίας που βρίσκεται μέσα στη σπηλιά. Η πρόσβαση μπορεί να επιτευχθεί και από τη θάλασσα όπου είναι ευδιάκριτο το άνοιγμα της σπηλιάς. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κάτι μοναδικό που αξίζει να ζήσετε.
Στο βόρειο τμήμα του νησιού λίγο μετά το χωρίο Προπούλι, θα βρείτε το Γεωλογικό Πάρκο Φαρακλού ή αλλιώς τα ¨Φαλακρά¨ όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι Λημνιοί λόγω του σχήματος των βράχων.
Ένα εξαιρετικής μοναδικότητας σημείο του νησιού αφού όπως λέγεται το σχήμα των βράχων προήλθε από λάβα που συναντήθηκε με το νερό, πάγωσε και δημιούργησε αυτά τα πετρώματα. Φωτογενές σκηνικό που μοιάζει με σεληνιακό τοπίο και εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Ιδανικό μέρος για εξερεύνηση και σίγουρα στο τέλος ένα μπάνιο σε κάποια από τις πανέμορφες γειτονικές παραλίες. Πολλοί χαρακτηρίζουν τη Λήμνο ως ένα νησί ενεργειακό και σίγουρα τοπία και μέρη σαν αυτό το επιβεβαιώνουν.
Στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Κοντοπουλίου βρίσκεται η αλμυρή λιμνοθάλασσα γνωστή ως Αλυκή της Λήμνου. Υδροβιότοπος ιδιαίτερης σημασίας αλλά και πηγή αλατιού του νησιού για χρόνια στο παρελθόν.
Τους χειμερινούς μήνες αλλά και την άνοιξη που έχει νερό αποτελεί το σημείο συνάντησης πολλών ¨φτερωτών¨ επισκεπτών με εξαιρετική μνεία στα φλαμίνγκο που σε τεράστιους ροζ σμήνους στολίζουν τον ουρανό ή τη λίμνη. Τους καλοκαιρινούς μήνες που εξατμίζεται το νερό και ¨πήζει¨ το αλάτι αποτελεί ειδυλλιακό σκηνικό για φωτογραφίες αφού κυριαρχεί το λευκό το οποίο ξεχωρίζει από μακριά. Αν είστε και από εκείνους που έχουν την τύχη να γνωρίσουν κάποιον ντόπιο που να ξέρει τα ¨κατατόπια¨ ίσως μπορέσετε να πάτε μαζί του να μαζέψετε αλάτι, αν δηλαδή σας εμπιστευτεί τα κόλπα του γιατί ακόμα και αυτό θέλει την τέχνη του.
Σίγουρα τα τελευταία χρόνια ειδικά με τον καταιγισμό στα social media από ειδυλλιακές φωτογραφίες με ιδανικούς προορισμούς καλοκαιρινών διακοπών σε site ταξιδιωτικών πρακτορείων, σε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , θα έχει πέσει σίγουρα στην αντίληψη σας ίσως ένα από τα πιο instagramable spots,αυτό της ¨ερήμου της Λήμνου¨.
Πράγματι πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα που μπορεί μεν να ¨ταιριάζει¨ στον γενικά άγονο χαρακτήρα της Λήμνου με κυρίαρχα χρώματα το χρυσαφί από τα στάχια και τα καλάμια της, ωστόσο είναι τόσο μοναδικό που αξίζει να του αφιερώσετε ένα όμορφο απόγευμα. Για να φτάσετε στις Αμμοθίνες που βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού θα ακολουθήσετε τη διαδρομή προς το χωρίο Κατάλακκο ενώ φτάνοντας στο σημείο θα αφήσετε το όχημα σας και θα χρειαστεί να περπατήσετε ακολουθώντας την ειδική σήμανση. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται ιδιαιτέρως σπάνιο για νησιωτικές περιοχές αφού ως αιτία δημιουργίας τους έχει αποδωθεί από γεωλόγους η μεταφορά άμμου με τον αέρα. Ιδανική ώρα να επισκεφτείτε τις ¨Παχιές Άμμδες΅ όπως συνηθίζουν να τις αποκαλούν οι γνήσιοι locals είναι μετά το μπάνιο σας, εκεί το σούρουπο που δεν θα σας ενοχλεί η υπερβολική ζέστη από την καυτή άμμο (μην ξεχνάμε ότι προσομοιάζει με έρημο) και θα απολαύσετε το τοπίο με τα πιο όμορφα χρώματα , ενώ φυσικά προσφέρεται για μοναδικές λήψεις αφού αποτελεί ιδανικό set για φωτογραφίσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχες επαγγελματιών.
Κατασκευή ιστοσελίδων για ξενοδοχεία Hexabit - W3C - AChecker - Wave.webaim - PageSpeed